Steliante – Enemy of the state

Enemy of the state

Renault santajeaza statul roman. Angajatii Dacia sunt scutul francezilor

leave a comment »

Renault ii sperie pe angajatii aflati astazi intr-un miting de proportii incercand un santaj la noul guvern pentru noi facilitati fiscale. Cu angajatii in strada nici o autoritate locala sau centrala nu isi vapermite sa spuna NU unui nou val de facilitati fiscale pentru francezii hulpavi. Oricine trebuie sa stie ca economia de piata are la baza doua notiuni simple: profit si pierdere. Daca ai profit o duci bine ai salarii si bonusuri mari iar daca ai pierderi cum e cazul pe viitor al francezilor de la Dacia o duci rau adica esti nevoit sa iei masuri pentru reducerea costurilor.

Pana acum francezii de la Renault au reusit sa ne faca sa credem ca pot sa isi transfere pierderile catre noi ceilalti prin obtinerea de facilitati fiscale atat la demararea investitiilor lor in Romania cat si dupa aceea si chiar la sfarsitul anului trecut. Noi toti ceilalti platim aceste facilitati iar francezii nu anunta absolut nici o alta masura de reducere de costuri alta decat santajul cu concedierile masive: nu am auzit ca francezii si-au diminuat vreun fel alte costuri incepand cu deplasarile directorilor si terminand cu hartia de xerox. Mai au nevoie francezii de noi stimulente fiscale mai sperie un pic sindicatele si angajatii lor ca de maine din cauza conditiilor dure din piata ii vor da afara. Aceeasi francezi au spus ca nu vor sa reduca pretul la autoturisme – adica vor sa ramana in aceeasi marja de profit pe timp de criza – desi fiecare isi ajusteaza politica de vanzari conjuncturii nefavorabila in care se afla. In SUA sunt promotii de genul cumperi o pe a doua o primesti gratis. La noi francezii isi permit luxul sa ne trateze cu indiferenta pentru ca Dacia,mandria noastra nationala oricum se vinde.

Nu prin mentinerea unei taxe de inmatriculare tripla va ajuta vanzarile Dacia ci un control mult mai si accentuat la granita si alte controale mai aspre din partea Garzii Financiare ANAF la micii „traficanti” de autoturisme care fac evaziune fiscala de dimineata pana seara. Un ochi mai atent si campanii de presa pentru eliminarea spagilor de la RAR pe unde intra mii de second hand-uri de tip „cazan”. De ce nu fac angajatii Dacia proteste in fata acestor institutii si a angajatilor de aici care fura job-urile in aceeasi masura ca si micii „traficanti”.

NU trebuie sa uitam ca Dacia isi pastreaza deocamdata intacta cota de piata interna unde vinde doar 25% din productia sa restul mergand catre externe, primele doua fiind Franta si Germania. Pentru ce sa dam noi facilitati fiscale?Pentru a sustine vanzarile in crestere ale francezilor pe propria lor piata sau pentru vanzari mai bune pentru germani de unde ne vin cele mai multe masini second-hand?Adica germanii ne trimit un lot de rable dar noi ne ocupam ca ei sa primeasca Dacii ieftine sustinute financiar de contribuabilul roman?

In final e o nebunie sa crezi ca o economie care merge atat de prost si in care se invarte si Dacia poate fi salvata „din pix” de vreo autoritate guvernamentala care sa le mai indese francezilor in tolba alt buchet de facilitati fiscale.

Anunțuri

Written by steliannegrea

Ianuarie 13, 2009 la 12:36 am

Publicat în Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: