Steliante – Enemy of the state

Enemy of the state

Comunicat de presa AZIR: Protest fata de modul extrem de partinitor si lipsit de obiectivitate jurnalistica in care Antena 3 reflecta subiectul dosarului de coruptia al lui Dan Voiculescu

leave a comment »

05.08.2014

Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR), membru al Association of European Journalists (AEJ) protestează față de modul extrem de părtinitor și lipsit de imparțialitate și obiectivitate jurnalistică în care Antena 3 și alte instituții media, reunite sub umbrela trustului Intact, au decis să prezinte publicului, în data de 04.08.2014, subiectul audierii, la Curtea de Apel București, a lui Dan Voiculescu și a altor inculpați, din dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pentru spălare de bani și prejudicierea bugetului de stat cu 60 de milioane de euro. Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, pentru spălare de bani și alte infracțiuni de corupție.

„Am constatat cu regret faptul că, începând cu primele ore ale dimineții și până la talkshow-urile politice din cursul zilei și din timpul serii, jurnaliștii și realizatorii de emisiuni ai Antena 3 și invitații acestora au reflectat, într-un mod extrem de părtinitor, partizan și lipsit de o minimă imparțialitate și obiectivitate jurnalistică, subiectul dosarului de corupție în care este implicat Dan Voiculescu, patronul Antena 3 și a trustului Intact Media Group. Din motive, pe care le putem doar intui, dar pe care le putem proba doar în cazul unora dintre jurnaliștii trustului Intact, am asistat ieri la un galop de sănătate al respectivilor jurnaliști în favoarea propriului mogul media, Dan Voiculescu, acuzat și condamnat, într-o primă instanță, la 5 ani de închisoare cu executare, în acest dosar.

Subiectul dosarului ICA, cât și al celorlalte două dosare de șantaj de presă în care este implicat Dan Voiculescu, ar fi trebuit să fie abordat, urmărindu-se riguros și pas cu pas Codul deontologic al jurnalistului, care le impune ziariștilor echilibru și imparțialitate față de orice subiect, cu atât mai mult unul legat de abordarea unui subiect de corupție în care este implicat însuși patronul respectivului trust de presă”, spune Stelian Negrea, secretarul AZIR.

AZIR va înainta un protest oficial către Antena 3 și alte instituții media deținute de Dan Voiculescu, împreună cu o copie a Codului deontologic al jurnalistului, așa cum a fost el conceput și redactat de Convenția Organizațiilor de Media, desfașurată la Sinaia, în perioada 9-11 iulie 2004. Câteva dintre cele mai importante prevederi ale acestui cod deontologic stipulează că:

· Jurnalistul trebuie să facă eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor părților implicate.

· Informația trebuie delimitată clar de opinii.

· Folosirea statului de jurnalist pentru a obține beneficii personale sau în favoarea unor terțe părți constituie o gravă încălcare a normelor etice și este inacceptabilă.

· Jurnalistul va evita să se afle într-o situație de conflict de interese. Se recomandă separarea activităților editoriale ale jurnalistului de cele politice și economice.

· Jurnalistul are dreptul de a se opune cenzurii de orice fel.

· Jurnalistul are dreptul de a refuza orice demers jurnalistic împotriva principiilor eticii jurnalistice sau a propriilor convingeri. Această libertate derivă din obligația jurnalistului de a informa publicul cu bună credintă.

Menționăm că prevederile acestui cod deontologic se regăsesc și în codurile deontologice ale jurnaliștilor din statele UE.

De asemenea, AZIR va înainta către CNA o plângere referitoare la toate emisiunile postului Antena 3, din data de 04.08.2014, în care a fost prezentat, într-un mod trunchiat și lipsit de obiectivitate și echidistanță jurnalistică, subiectul dosarului de corupție în care este implicat Dan Voiculescu.

AZIR îndeamnă și alte organizații, care au în statut apărarea libertății de exprimare sau care se erijează în spațiul public ca apărători ai intereselor mass-media, să ia poziție publică față de modul în care unele instituții media – cum este și cazul Antena 3, la care facem referire – aleg să abordeze unele cazuri de corupție în care sunt implicați chiar patronii respectivelor trusturi media.

Anunțuri

Written by steliannegrea

August 5, 2014 la 1:50 pm

Publicat în Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: