Steliante – Enemy of the state

Enemy of the state

Afacerea Microsoft: o frumoasa poveste de spaga la sacosa plimbata de afaceristi obscuri de la corporatii europene si americane catre politicieni romani corupti

leave a comment »

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/afacerea-microsoft-o-frumoasa-poveste-de-spaga-la-sacosa-plimbata-de-afaceristi-obscuri-de-la-corporatii-europene-si-americane-catre-politicieni-romani-corupti-108547.html

Poleiala de aur a corporatiilor americane si europene din afacerea Microsoft cladita in ani de zile cu zeci de milioane de euro in publicitate s-a sters temporar, in cateva zile, in urma anchetarii implicarii acestora in afaceri cu statul roman cu spagi acordate unor ministri din 5 guverne ale Romaniei. Initiatorul celor doua afaceri din ceea ce la televizor se prezinta ca afacerea Microsoft este un obscur om de afaceri, Claudiu Florica, ginerele lideruli sindical din invatamant, Aurel Cornea. Ma intriga faptul ca in valtoarea evenimentelor televiziunile de stiri pun sub lupa in mod discretionar doar politicienii romani si caratorii de spagi la valiza si uita faptul ca ditamai corporatiile sofisticate au acceptat sa intre in asemenea jocuri fara sa clipeasca. Slava domnului ca, acum dupa ce toata afacerea a explodat, corporatiile s-au decis post factum sa colaboreze deplin cu organele de ancheta. Ce bine ar fi fost daca si-ar fi adus aminte ca pot coopera la primul cuvintel cu parfum de spaga rostit de vreun oficial roman.

N-as fi crezut niciodata ca de numele unui obscur om de afaceri, Claudiu Florica, se poate lega un scandal urias care sa zdruncine clasa politica inaintea alegerilor prezindentiale. Astept cu acelasi tremul izbucnirea unui scandal si mai mare de coruptie EADS. Pana atunci sa-i dam anonimului ce-i al lui: Florica isi zice prin 2001 ca ar fi bine sa puna pe picioare una din cele doua afaceri care stau generic sub umbrela afacerea Microsoft: Sistemul Educational Informatizat care a ajuns la o valoare de vreo 200 milioane de dolari. Cealalta afacere gandita tot de Florica se refera la inchirierea de licente Microsoft pentru administratia publica si a avut o valoare de 54 de milioane de dolari cu o spaga de 20 milioane de dolari, asa cum sustin procurorii DNA.

Pentru mine chintesenta primei afaceri este data de un citat al unui martor din dosar: “Pot exemplifica in acest sens ca o imprimanta care se gasea pe piata la pretul de 300 euro era vanduta de Siveco, Ministerului Educatiei la un pret de 1.500 euro, iar lectiile informatice care erau cumparate de Siveco la pretul de 1.000 – 2.000 euro bucata, erau vandute Ministerului Educatiei la preturi de 9, 10 si chiar 11.000 euro”. Pai si unde apar multinationalele aici ca stim ca firma Siveco era detinuta de Irina Socol, un om de afaceri autohton, aflat in spatele gratiilor acum intr-un dosar de evaziune fiscala. Pai toate aceste echipamente erau cumparate de la subcontractanti sai: Compaq, IBM si HP care la randul lor le achizitionau de la alti sucontractanti: Fujitsu Siemens Computers, S& T care la randul lor le cumparau de pe piata libera. De ce era nevoie de toti acesti subcontractanti? Pentru a se crea profitul din care sa se plateasca mitele.

Mai vreti putin cinism? Ia uitati ce mai spune acelasi martor:” Lectiile au fost cumparate in parte de la firma Softwin, o parte au fost dezvoltate de catre angajati Siveco, iar alta parte a fost achizitionate de Siveco de la liceeni, practic de la beneficiari finali ai proiectului. In acest scop Siveco a organizat o competitie adresata tuturor scolilor si liceelor pentru elaborarea de lectii informatice si cele mai bune lectii din cadrul competitiei erau achizitionate la preturi modice de catre Siveco si revandute Ministerului Educatiei si Cercetarii la preturi de la 5 pana la 10 ori mai mari”.

Cealalta afacere de inchiriere de licente Microsoft pentru administratia publica pusa pe picioare de acelasi Florica este chiar si mai banala. S-a organizat un simulacru de licitatie – dupa ce Florica a mers la competitie si le-a promis spagi de sute de mii de euro pentru a nu se prezenta la licitatie – la care a castigat un consortiu de firme pe care le detinea el.

Nici unul dintre sefii subsidiarelor corporatiilor occidentale din Romania implicate in aceasta vasta retea a lui Florica n-a raportat nimic la compania mama: ni se cere spaga, profiturile noastre sunt ruinate de acest cost nociv, competitia este grav afectata etc. Nu, din contra acestia au fost multumiti ca pot raporta vanzari in crestere cu care se sa laude atat la sefi dar si in gazetele economice de profil, profit din care sa-si incaseze bonusurile grase. I-as fi crezut ca dau dovada de buna credinta daca ar fi decis atunci sa colaboreze cu autoritatile cand li s-a cerut prima data mita si nu acum post-factum cand mamaliga a explodat.

Sa nu credeti ca am uitat de garniture celor noua politicieni si de celelalt nume insa acestia au fost supraexaminati pe toate televiziunile de stiri iar toata lumea se astepta nu-I asa la asa ceva. Cand am vazut lista celor 9 ministri implicati am avut confirmari si dezamagiri. M-a mirat prezenta pe lista respectiva a unor ministri precum Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu,Adriana Ticau dar nu m-a mirat deloc mai ales prezenta acolo a lui Dan Nica (implicat si in afacerea de 40 de milioane de euro STS-Ericsson in care se vorbeste de o spaga data politicienilor romani de 7 milioane de euro din care o parte si catre Dan Nica), Gabriel Sandu, Valerian Vreme si Petru Serban Mihailescu alias Micky Spaga.

Modalitatea de imprastiere a spagii este si ea specifica filmelor hollywodiene: scoasa de firmele subcontractoare prin companii off-shore dupa care e adusa in tara la sacosa/portbagaj de diverse personagii cum ar fi de fostul tenismen Dan Pescariu. Iar numele vehiculate de un martor din dosar ca si-ar fi insusit sume colosale de ordinul a milioanelor de euro pentru a le transmite mai departe sunt si ele la fel de sonore: Dorin Cocos, fostul sot al actualului candidat la Presedintie, Elena Udrea, Gheorghe Stefan, Pinalti, cercetat intr-un alt dosar de trafic de influenta la CNA etc. In dosar mai apare si numele lui Victor Ponta intr-un context inca neclarificat cum ca i s-ar fi cerut un control la o firma concurenta lui Florica iar in schimbul acestui control organizatia de tineret a PSD a fost dotata de Florica cu niste computere.

Toxicitatea celor doua mari afaceri este purtata in mod egal pe umeri atat de corporatiile sofisticate de afara cat si de politicienii romani corupti dintr-o tara emergenta si de oamenii de afaceri care au fost cureaua de transmisie dintre cele doua. Dintr-o timiditate interesata mass-media romaneasca se uita doar la politicieni si oamenii de afaceri autohtoni uitand ca cea care a dat spaga a fost corporatia americana sau europeana.

Reclame

Written by steliannegrea

octombrie 1, 2014 la 10:06 am

Publicat în Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: