Steliante – Enemy of the state

Enemy of the state

Vrajitorii de la OMV Petrom si lipsa de apetit si aplomb a mass-mediei autohtone si a societatii civile pentru subiectul renegocierii redeventelor la petrol

leave a comment »

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/vrajitorii-de-la-omv-petrom-si-lipsa-de-apetit-si-aplomb-a-mass-mediei-autohtone-si-a-societatii-civile-pentru-subiectul-renegocierii-redeventelor-la-petrol-110365.html

OMV Petrom a umplut pana la refuz in aceste zile televizoarele si presa scrisa si online cu o puternica campanie publicitara. In politica campaniile publicitare preced o serie de alegeri, in biznis acestea fie forteaza vanzari mai mari fie cosmetizarea imaginii unei companii cu probleme. O campanie publicitara mai poate ascunde plati informale pentru sustinerea unui anumit subiect sau pentru asternerea unei taceri mormantale sau complice asupra acestuia. La modul cum a tratat mass-media subiectul renegocierii redeventelor petroliere, OMV Petrom, o companie apropiata de Rusia lui Putin si detinuta majoritar de statul austriac si un fond de investitii din Dubai, se incadreaza mai mult la ultima categorie.

Cu toate ca statul roman ar putea obtine cel mai probabil 100 milioane de euro/an (adica 1 miliard de euro in urmatorii 10 ani) fata de cele 230 milioane de euro/an pe care le colecteaza in acest moment de la companiile, care extrag resurse din subsolul Romaniei, este iesita din comun sau specifica anilor cand Petrom-ul se afla sub talpa lui Adrian Nastase metoda prin care mass-media autohtona a trecut peste subiect. Sa fi fost alte subiecte mai importante, sa nu fi considerat mass-media si societatea civila ca un astfel de subiect merita atentia cuvenita sau bugetele de publicitate ale OMV Petrom au facut inca o data legea?

Prezenta OMV Petrom in stirile care au abordat subiectul redeventelor este invers proportionala cu impactul produselor acestei companii in viata de zi cu zi a romanilor.

O simpla cautare dupa cuvantul redeventa pentru perioada 01.12-07.12.2014 pe paginile de internet ale principalelor institutii media din Romania scoate in evidenta omerta care merge de la ignorarea totala pana la abordarea altor subiecte colaterale/complementare care sa justifice o eventuala lipsa a abordarii acestui subiect delicat.

Pe http://www.antena3.ro rezultatul nu are nici o stire legata de OMV Petrom ci numai cateva stiri legate de declaratiile macro ale oficialilor guvernamentali, ba chiar numele Petrom nici macar nu este mentionat in legatura cu acest subiect. (http://www.antena3.ro/search/redeventa-1.html). In aceste zile pe Antena 3 ruleaza o puternica campanie publicitara a OMV Petrom ba chiar unele dintre vedetele acestui post au sustinut dezbaterea “Pactul pentru fiscalitate” (www.pactfiscal.ro) organizata recent la Academia Romana si sustinuta finaciar de catre OMV Petrom.

La polul opus se afla Realitatea TV. Pe http://www.realitatea.net subiectul este tratat “regeste” nu numai in stiri expuse atat pe site-ul propriu cat si fluxurile de stiri dar si in emisiunile de prime-time, cu numai putin de doua emisiuni “Jocuri de Putere” ale lui Rares Bogdan pe acest subiect (http://www.realitatea.net/cauta?c=redeventa&o=d&p=2) . Numele OMV Petrom a fost mentionat de nenumarate ori in context negative si in relatii “nepotrivite” atat cu ministrul Energiei, Razvan Nicolescu (fost angajat al OMV Petrom pentru patru ani inainte de a fi promovat la sefia acestui minister) cat si cu premierul Victor Ponta. Rares Bogdan a precizat ca are o serie de fotografii realizate in doua restaurant luxoase ale Vienei in care sunt surprinsi la masa Gerhard Roiss, seful demisionar al OMV, si primul ministru al Romaniei, Victor Ponta. Nu am remarcat, ca in ultima luna, sa ruleze pe Realiatea TV o campanile publicitara a OMV Petrom.

Nici Romania TV, postul de stiri controlat de Sebastian Ghita, unul dintre apropiatii lui Victor Ponta, nu a acordat o atentie deosebita subiectului. O cautare dupa cuvantul redevente/redeventa pe http://www.romaniatv.net produce un rezultat la fel de anemic ca si la Antena 3: doua stiri pe subiect ale lui Victor Ponta insa nici aici nu este mentionat in nici un fel cuvantul OMV Petrom. (http://www.romaniatv.net/cauta?keyword=redevente). Stirile sunt fie vechi, fie extrem de putine.

Pe B1 Tv subiectul a fost mai tratat mai apasat decat pe Antena 3 si Romania TV. O cautare dupa redeventa/redevente pe http://www.b1tv.o aduce in principal stiri ce-i au in prim plan pe oficialii romani insa sunt referirile la OMV Petrom au continuat sa ramana extrem de putine (http://www.b1.ro/search/redevente.html). Pe B1 ruleaza in aceste zile o campanie OMV Petrom. In aceeasi nota se mentin stirile despre redevente si la Digi 24 TV unde exista referiri chiar mai critice la adresa factorilor de decizie guvernamentali referitoare la decizia de a nu mari redeventele (http://www.digi24.ro/Utile/Search/?q=redevente).

Surprinzator sau nu, nici cele mai importante buletine de stiri ale celor mai importante televiziuni comerciale Pro Tv si Antena 1, n-au acordat atentie sporita subiectului. Pe http://www.stirileprotv.ro exista doar cateva stiri anemice despre redevente,mai multe chiar despre Rosia Montana in timp ce pe http://www.antena1.ro stirile despre redevente sunt vechi de doi ani de zile si in esenta necritice. Pe cele doua canale tv ruleaza in aceste zile campania publicitara a OMP Petrom.

Presa economica trateaza subiectul redeventelor, ducandu-l in principal in zona neutra. Pe http://www.zf.ro exista o expunere serioasa pe acest subiect insa intr-o majoritate covarsitoare critica doar la adresa Guvernului si cu nici un fel de inflexiune negativa la adresa OMV Petrom. Pe http://www.bursa.ro exista chiar mai putine stiri pe acest subiect si, in ciuda asteptarilor, un ton chiar mai neutru si conciliant pe acest subiect.

Una dintre cele mai mari surprize le-a furnizat site-ul http://www.hotnews.ro unde subiectul nu a reusit sa prinda “pagina 1” fiind exilat in cotloanele greu de gasit ale acestuia. Mai mult pe acest site au aparut primele stiri “complementare/colaterale” subiectului redeventelor de genul celor referitoare la posibilitatea ca Romania sa devina un nod energetic European (http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-18755184-video-euronews-putea-deveni-romania-viitorul-nod-energetic-uniunii-europene.htm ) cel referitor la Iulian Iancu /(unul dintre cei politicienii care s-au contrat puternic cu factorii de decizie guvernamentali ca Razvan Nicolescu, ministrul energiei pe tema redeventelor) ca fiind omul rusilor de la Gazprom (http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-12123150-surse-guvernul-ponta-avea-ministru-delegat-pentru-energie-favorit-pentru-portofoliu-este-iulian-iancu.htm ) etc

In general, pe http://www.hotnews.ro a existat o atitudine generala favorabila mentinerii actualului sistem de redevente. Au existat chiar si unele dintre cele mai favorabile articole din mass-media referitoare la mentinerea actualului sistem de redevente semnat de Otilia Nitu, expert in energie la ONG-ul Expert Forum : http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-18752749-tradarea-tara-redeventa-ideala.htm.

Interesant este faptul ca Expert Forum este unul dintre organizatorii “Pactului pentru Energie”. “ Pactul Pentru Energie este o initiativa a societatii civile, a mediului academic si a celui de afaceri, sub egida si coordonarea Academiei Romane. Aceasta initiativa isi propune stabilirea unui consens intre actorii relevanti ai sistemului energetic romanesc cu privire la obiectivele strategice ale dezvoltarii sectorului si la principiile fundamentale necesare guvernantei energetice in Romania”, se arata in prezentarea de pe site-ul http://www.pactenergie.ro, o initiativa similara http://www.pactfiscal.ro si care a avut, la randul ei, printre sustinatori si OMV Petrom.

Pe http://www.romaniacurata.ro ,unul dintre ONG-urilor extrem de vocale pe zona gazelor de sist si a Rosiei Montana, subiectul redeventelor a fost abordat rahitic in doar doua-trei articole de opinie ale unor contributori – Mihai Gotiu si Lucian Davidescu-, neexistand abordari critice referitoare la Victor Ponta si Traian Basescu, ca sa nu mai vorbim despre OMV Petrom. Site-ul Alinei Mungiu Pippidi isi mai spala pacatele cu gazduirea unei stiri marunte despre organizarea unui protest pe Facebook impotriva renegocierii redeventelor in favoarea marilor corporatii ca OMV Petrom in care Moise Guran este acuzat ca a pactizat cu OMV Petrom. “Ce era de demonstrat! Moise Guran, mare lobbyist pentru reducerea redeventelor pentru companiile petroliere. Picatura chinezeasca de spalare zilnica pe creier a Romanilor. http://www.tvrplus.ro/editie-biziday-284844 iata emisiunea din 04 decembrie 2014 despre „RAZBOIUL REDEVENTELOR” – varianta Moise Guran, ca sa incepem cu ceea ce este de vazut si de auzit. ”, spune una dintre initiatoarele acestui protest.

OMV Petrom este unul dintre principalii sponsori ai emisiunii BiziDay a lui Moise Guran de pe TVR 1, fara sa existe surse publice legate de ce procent din cheltuielile emisiunii sunt suportate de aceasta companie petroliera si nici care-i valoarea totala a contractului. Pe http://www.biziday.ro unde pe coloana din stanga troneaza o reclama cu Petrom “ O tara de 10 se construieste investind in viitor” o cautare dupa redevente/redeventa da ca rezultat o singura stire din 2013. O cautare dupa cuvantul Petrom pe acelasi site ne aduce doar 7 stiri din care doua sunt cu P, restul fiind fie articole de opinie, fie stiri vechi.

Conform datelor de la Registrul Comertului, firma Biziday Consulting SRL detinuta 100% de Moise Guran, si prin care, cel mai probabil, se intermediaza emisiunea cu acelasi nume a avut in 2011 o cifra de afaceri de 833.000 lei si un profit net de 134.000 lei iar in 2012 o cifra de afaceri de 516.000 lei si un profit net de 24.000 lei. Firma nu a publicat datele financiare pe 2013.

OMV Petrom este o companie cu o cifra de afaceri in 2013 de 6 miliarde euro si un profit net de 1 miliard de euro. Actualul ministru al Energiei, Razvan Nicolescu, a fost timp de patru ani director de afaceri publice si reglementare in Petrom! Compania care detine 51% din Petrom, OMV detinuta majoritar de statul austriac si de un fond de investitii din Dubai, este in cadere libera pe bursa unde capitalizarea bursiera i-a scazut cu 3,4 miliarde euro doar in acest an ajungand la 7,5 miliarde euro, pretul petrolului pe plan international s-a prabusit iar conducerea este decapitata (http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/omv-e-o-companie-apropiata-de-rusi-aflata-in-declin-si-degringolada-i-a-scazut-drastic-valoarea-pe-bursa-pretul-petrolului-e-prabusit-conducerea-e-decapitata-de-ce-o-ajuta-victor-ponta-cu-amanarea-110212.html). In plus intre OMV si compania ruseasca Gazprom controlata de Vladimir Putin exista o puternica apropiere.

Intrebarea fundamentala este de ce tocmai acum este ajutata de Victor Ponta prin amanarea renegocierii redeventelor? Si daca totusi aceasta amanare este o masura buna pentru interesele Romaniei, pentru ca poate chiar este si nu reusesc eu sa o etichetez astfel, de ce nu iese nici un oficial guvernamental si conducerea OMV Petrom sa ne explice ca noi gresim si ei au dreptate? De ce ascunde aceasta companie petroliera subiectul si cum de au reusit sa convinga o buna parte a mass-media sa palmeze subiectul redeventelor?

Reclame

Written by steliannegrea

decembrie 8, 2014 la 10:25 am

Publicat în Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: