Steliante – Enemy of the state

Enemy of the state

Cum de a condus atatia ani presa romaneasca CTP cand atentantul terorist impotriva Charlie Hebdo l-a bagat sub masa de frica? Poate terorismul sa traseze garduri cat mai restrictive cainelui de paza al democratiei? Comunicatul AEJ de condamnare a barbarelor si sangeroaselor crime de la Paris

leave a comment »

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cum-de-a-condus-atatia-ani-presa-romaneasca-ctp-cand-atentantul-terorist-impotriva-charlie-hebdo-l-a-bagat-sub-masa-de-frica-poate-terorismul-sa-traseze-garduri-cat-mai-restrictive-cainelui-de-paza-a-110867.html

Intr-o interventie deliranta, socanta si revoltatoare ieri la Realitatea TV crucisatorul presei romanesti, ziaristul Trei Initiale CTP, ne vorbea de faptul ca el n-a fost de acord sa publice caricaturile care faceau misto de religia musulmana din ziarul danez in urma cu circa 7 ani iar ulterior intr-un editorial spunea ca el n-ar fi aparat caricaturile celor de la Charlie Hebdo ca ele nu reprezinta libertatea de expresie. Un strop de extrasoc vine din faptul ca pe vremea cand era seful defunctului Club Roman de Presa (CRP) – o strutocamila a patronilor din mass-media care se gudura pe langa factorii decidenti – s-a sfatuit cu presedintele de atunci al Romaniei, Traian Basescu, si a recomandat presei sa nu publice respectivele caricaturi? Dublu gretos: odata pentru ca iti era frica si ca teroarea islamica i-a limitat libertatea de expresie si a doua oara ca s-a sfatuit cu politicul adica cu cel pe care trebuie sa-l critice constant pentru a lua o decizie care ingradea libertatea de exprimare. Si ne mai intrebam de ce presa arata astazi cum arata si e dominata de o mana de moguli.

Frica in stare pura declansata de teroarea atacului miselesc si ticalos asupra redactiei de la Charlie Hebdo a facut trei lucruri deocamdata. I-a facut sa le inghete sangele in vine unor luptatori pentru dreptate si civilizatie cum e CTP dar nu numai – am auzit consilieri prezidentiali, m-am certat cu zeci de oameni pe FB si cu amici – care au fost redusi la niste cocoloase de frica in fata Raului si a Terorii. In al doilea rand a scos la suprafata antisemitismul latent, cu care inca unii se culca si se scoala dimineata, iar unii si mai inculti au inceput tirade lungi si stupide de cum n-ai voie sa caricaturizezi simbolurile iudaismului dar pe cele ale musulmanilor da, facand o frava confuzie intre Holocaust si restul repertoriului infinit de glume, caricature, bancuri despre evrei si tot ce tine de aceasta etnie. Trei si mi-as permite sa zic ce-i mai grav este ca injectati cu frica TOTI dar absolut toti au inceput sa loveasca necrutator in libertatea de exprimare si sa o ciunteasca dupa cum doreste TERORISTUL cu AK 47 in mana: alea erau caricaturi domle, niste uratenii domle, niste prostii, daca stiau ca fac rau pai cum sa publice asa ceva etc Si de aici tot repertoriul de ingradire a libertatii de expresie, comportandu-se exact ca oile dintr-o turma carora li s-a luat drobul de sare pet imp de iarna si le va fid at inapoi doar daca promit ca nu mai behaie in zilele impare si in cele cu cer instelat.

Libertatea de expresie este fundamentul unei democratii iar eu subscriu 100% afirmatiilor defunctului director al publicatiei Charlie Hebdo “Prefer sa mor in picioare decat sa mor in genunchi”, cu referire la numeroasele sale caricaturi impotriva islamului care i-au adus numeroase amenintari cu moarte pana ce teroristii si-au pus in aplicare planul final. Nu o fac doar de bravada, nici ca sa dau bine intr-un text scris acum pe un val de emotie ci pentru ca chiar cred acest lucru.

Nu sunt ingrozit de teroristii tineri nascuti si crescuti la Paris cu radacini in fostele colonii franceze care conduceau masini franceze, mancau mancare produsa in Vest, ciupeau de cur si tavaleau gagici din Vest, cu siguranta ca salivau la niste nordice, dar n-au clipit nici la antrenamentele din Siria si nici in fatidica zi de 07.01.2014 cand au pus mana pe kalasnikoave sa omoare 12 oameni nevinovati. Sunt revoltat si uimit insa de cat de repede frica isi face efectul si comunica “asezare, decenta, cumintenie”: de la CTP pana la fosti consilieri prezidentiali si oameni obisnuiti toti au inceput sa gaseasca argument impotriva caricaturistilor de la Charlie Hebdo si nu neaparat direct pentru musulmani dar indirect in favoarea acestora, infierand mai soft sau colhoznic dusmanul acestora, iudaismul.

Acum cateva confidente: n-am citit in viata mea un numar din Charlie Hebdo publicatie de care auzisem vag, am vazut cateva coperte din anii trecuti si am ramas la multe dintre ele cu spranceana ridicata (puteti sa le vizionati si dvs aici http://www.pinterest.com/gookofficial/charlie-hebdo-1970-1979-covers-by-gook/ ), in general presa franceza mi se pare un pic prea de stanga fata de gusturile mele iar cu colegii mei din AEJ am avut numeroase dispute unele chiar recente legate de vanzarea celor doua fregate catre Rusia de exemplu, si in general legate de antiamericanismul lor prea crud, prea ca la tara. Dar asta e farmecul libertatii de exprimare: sa te pugilezi verbal (copyright Academia Catavencu de pe vremuri nu aceasta condusa de Doru Buscu ci cea in care acesta era doar un simplu angajat) pana ajungi fara glas dar la finalul dezbaterii nu sa plecati prieteni acasa ci sa plecati IN VIATA. Sa va dati in judecata, sa va balacariti la televizor dar nimeni sa nu scoata AK 47 si sa inceapa cu rafale cu munitie de razboi pana cad toti oponentii tai secerati.

Ca secretar al Asociatiei Ziaristilor Independenti din Romania (AZIR) membra a Association of European Journalists (AEJ) nu pot decat subscriu integral comunicatului de presa dat de colegii nostril de la AEJ (al carui continut il puteti viziona aici http://aej.org/page.asp?p_id=473) in care sunt condamnate atacurile barbare si crimele sangeroase de la Paris. “Acesta este cel mai sangeros atac realizat vreodata impotriva jurnalistilor din Franta sau de oriunde din Europa. AEJ se alatura colegilor din sectia franceza in exprimarea groazei impotriva acestui atac barbar impotriva libertatii presei si adreseaza condoleante rudelor victimelor si solidaritate cu tot personalul de la Charlie Hebdo”, se arata in comunicatul AEJ.

Reclame

Written by steliannegrea

ianuarie 8, 2015 la 11:00 am

Publicat în Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: