Steliante – Enemy of the state

Enemy of the state

Cum facea, Dan Mihalache, in 2008, lobby pentru “marele investitor” Holzindustrie Schweighofer. Atunci era deputat PSD de Maramures, acum este seful Cancelariei Prezidentiale a lui Klaus Johannis

leave a comment »

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cum-facea-dan-mihalache-in-2008-lobby-pentru-marele-investitor-holzindustrie-schweighofer-atunci-era-deputat-psd-de-maramures-acum-este-seful-cancelariei-prezidentiale-a-lui-kla-112385.html

Dan Mihalache, actualul sef al cancelariei prezidentiale, a adresat pe 06.05.2008 in calitatea de deputat PSD o interpelare ministrului de atunci al agriculturii, Dacian Ciolos, in care facea lobby in favoarea firmei austriece Holzindustrie Schweighoffer, aflata atunci in centrul unui scandal cu localnicii din Poienii de Munte din judetul Maramures iar acum in centrul unui alt scandal national referitor la defrisari ilegale si votarea noului Cod Silvic. “Pe de alta parte, un mare investitor SC Holzindustrie Schweighofer Sebes este impiedicat sa isi desfasoare activitatea in conditii normale”, sustinea fostul deputat PSD, Dan Mihalache in interpelarea adresata lui Dacian Ciolos.

Mai mult, fostul deputat PSD cerea ministrului agriculturii de la vremea respectiva sa gaseasca o solutie convenabila ambelor parti. “Consideram (sic!) ca este de datoria ROMSILVA sa gaseasca o solutie convenabila ambelor parti deoarece perpetuarea starii conflictual ear aduce grave deservicii atat firmei care a gastigat licitatia  pentru exploatarea masei lemnoase (n.r. o firma care lucre pentru Holzindustrie Schweighofer), cat si locuitorilor comunei.

Conform presei locale din Maramures (http://www.emaramures.ro/stiri/10127/Drum-forestier-din-Poienile-de-sub-Munte-blocat-de-40-de-TAF-uri-si-utilaje-forestiere ) , localnicii din Poienii de Munte, cea mai mare comuna din judetul Maramures, au blocat in ianuarie 2008 o serie drumurile de acces pentru lemnul taiat pentru firma Holzindustrie Schweighofer fiind nemultumiti de faptul ca stautl roman si Romsilva incheiasera contracte care ii defavorizau dar favorizau firma austriaca. O serie de proteste similar s-au desfasurat anul trecut si in Muntii Apuseni, unde motii au blocat drumurile tot din cauza conflictului cu Holzindustrie Schweighofer. Ulterior, acestora li s-au intocmit o serie de dosare penale pentru organizarea de proteste fara autorizatie.

Maramuresenii reclamau faptul ca erau dezavantajati in momentul in care se inscriau la licitatiile pentru parcelele de padure care pot fi exploatate. Acestia aveau autorizatii de functionare, dispuneau de dotarile tehnice si umane necesare, dar nu aveau „obiectul muncii”, adica masa lemnoasa pe care sa o prelucreze, pentru ca in ultimii ani, licitatiile organizate direct de directia silvica Maramures fusesera castigate de firma SC Holzindustrie Scweighofer Sebes, din judetul Alba. “Agentii economici din comuna Poienii de sub Munte ar putea crea cel putin 200 de locuri de munca daca ar avea materia prima necesara. Modul in care RNP vinde masa lemnoasa firmei din Sebes (n.r. firmei Holzindustrie Schweighofer SRL) este unul neconventional, preferential chiar, ceea ce genereaza concurenta neloiala. Protestatarii au hotarat atunci in unanimitate sa nu permita accesul pe drumurile forestiere ale comunei agentilor economici din alte localitati”, sustinea primarul de la acea vreme al localitatii Poienii de sub Munte, Stefan Oancea, membru al PNL si care a candidat in 2012 din partea USL, primar al respectivei localitati si in acest moment.

Dan Mihalache a fost ales in perioada 2008-2012 deputat PSD de Maramures. In aceeas interpelare, actualul sef al Cancelariei Prezidentiale a insistat pe langa ministru agriculturii sa ii dezvaluie controalele facute de stat la Ocoalele Silvice nemultumite de tranzactiile facute in defavoarea lor de statul roman si Holzindustrie Schweighofer. “In raport cu datele prezentate, va rugam sa ne comunicati opinia Ministerului pe care il conduceti asupra situatiei tensionate din comuna Poienile de sub Munte, rezultatele controalelor efectuate (daca ele au existat) precum si masurile dispuse. De asemenea, va rugam sa ne comunicati punctul dumneavoastra de vedere asupra oportunitatii si posibilitatii ca localitatile Poienile de sub Munte, precum si alte comune din zona in care locuitorii traiesc exclusiv din exploatarea lemnului, sa se bucure de un regim juridic special similar celor din Muntii Apuseni”, afirma fostul deputat PSD, Dan Mihalache.

In raspunsul lui Dacian Ciolos, care a fost remis deputatului PSD, Dan Mihalache, se specifica  referitor la “impiedicarea desfasurarii in conditii normale a operatorului economic SC Holzindustrie Schweighofer SRL Sebes”:” Atat autoritatea publica care raspunde de silvicultura cat si administratorul padurilor proprietate publica a Statului Roman nu se pot implica in negocierea contractelor de prestari servicii de exploatare a lemnului intre SC Holzindustrie Schweighoffer SRL Sebes si eventualii prestatori, acestea incheindu-se in baza intelegerilor intre parti. In prezent, ca urmare , a negocierilor intre partile mai sus amintite, S.C. RG Holz Company SRL (n.r. …..) Viseul de Sus in calitate de imputernicit al S.C. Holzindustrie Schweighofer SRL Sebes pentru a exploata lemnul contractat de catre acesta la contractual pe termne lung, a renuntat in favoarea firmelor din zona la acest contract. Avand in vedere situatia conflictuala din perioada ianuarie 2008-aprilie 2008, prevederile regimului silvic cu privire la restrictiile impuse pentru perioada de vara in exploatarea lemnului, contractual incheiat intre S.C. Holzindustrie Schweighofer SRL Sebes si Regia Nationala a Padurilor – ROMSILVA nu s-a derulat conform prevederilor, in momentul de fata fiind necesara reesalonarea la plata si exploatare a cantitatilor de lemn contractate. De asemenea, exista posibilitatea ca nici cota de lemn pentru anul 2008 destinata prestarilor de servicii in favoarea Regiei Nationale a Padurilor – ROMSILVA si nici cota de lemn aprobata pentru persoanele fizice sa nu se exploateze”, ii raspundea Dacian Ciolos lui Dan Mihalache.

Lui Dan Mihalache i-au fost puse la dispozitie de catre ministrul agriculturii si rezultatele controalelor facute de stat la Ocolul Silvic Poenii de Munte, care se rasculasera impotriva Holzindustrie Schweighoffer, dar si la alte ocoale silvice.

Dan Mihalache declara recent referitor la relatia sa cu firma austriaca:” Eu stau si ma tot uit si imi semnaleaza diversi prieteni cum numele meu apare amestecat in niste chestiuni cu care n-am niciun fel de legatura. Stiu retorica existenta despre mine, dar sa aflu ca sunt omul de lobby intre firma Schweighofer-Holzindustrie. și (..) e un pic cam mult, si profesional vorbind”,sustinea Seful Cancelariei Prezidentiale.

Reclame

Written by steliannegrea

mai 13, 2015 la 11:43 am

Publicat în Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: