Steliante – Enemy of the state

Enemy of the state

Revoltătorul caz al domnului Goga Alin e o invitație la muncă pentru DNA. Dat afară de la Compania de Autostrăzi pentru că a dezvăluit la Realitatea TV corupția și ineficiența din această companie de stat al cărei director își petrece concedii în resorturi de lux cu consultanți generoși

leave a comment »

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/revoltatorul-caz-al-domnului-goga-alin-e-o-invitatie-la-munca-pentru-dna-dat-afara-de-la-compania-de-autostrazi-pentru-ca-a-dezvaluit-la-realitatea-tv-coruptia-si-ineficienta-din-aceasta-companie-de-113662.html

Lipsa autostrăzilor din cauza corupției și a cheltuirii ineficiente a banului public e unul din subiectele care trezește aceeași reacție indiferent de culoarea politică, gusturi de tot felul, sex, naționalitate și chiar orientare sexuală a celor care participă la o dezbatere pe acest subiect. Nu ai cum să participi la o astfel de conversație fie cu prietenii fie în spațiul public și să nu te umpli de mânie când vezi rezultatele după 25 de ani: circa 20 de miliarde de euro cheltuite și nici 500 de kilometri de autostradă inaugurate plus zeci de situații hilare cu lucrări la autostrăzi oprite fie din cauza corupției fie a unei ineficiențe crase. Și uite așa la aproape 100 de ani de la Marea Unire, Timișoara, de exemplu, ajunge să fie legată pe autostradă cu …Budapesta și nu cu Bucureștiul.

Deși această corupție și ineficiență ne frânează economic și alungă investitorii străini – vezi doar cazurile uzinei Jaguar Land Rover și a investiției Apple – fără să menționăm nervii din trafic, clica de la vârful Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) în frunte cu actualul director general, Narcis Neaga, beneficiază de un puternic sentiment de impunitate în fața DNA și a altor institutii publice care se ocupă cu anchetarea faptelor de corupție cu bani publici. La fel de liniștiți stau și toți foștii miniștri ai transporturilor în frunte cu Traian Băsescu pe mandatul căruia am fost jurnalist acreditat pe Ministerul Transporturilor dar și toți foștii directori ai CNADNR.

Și totuși în tot acest tablou sumbru, care amintește de o Românie de care încercăm să scăpăm în fiecare zi, apare un directoraș de pe la Craiova, Alin Goga, care are curajul să apară la emisiunea Jocuri de Putere a lui Rareș Bogdan unde dezvăluie magnitudinea dezastrului din CNADNR și de la construcția de autostrăzi. Dezastru pe care noi îl vedem în fiecare zi însă pentru a cărui creionare nu aveam dovezi. Până la cele oferite de Alin Goga. Cum era de așteptat, CNADNR a avut o reacție tipic bolșevică și l-a pus pe liber pe directorașul vorbăreț din Craiova dar și pe alți doi foști angajați ai aceleiași companii de stat: Claudiu Tutulan, un fost șef serviciu care a dezvăluit cum pierde anual compania vreo 40 de milioane de euro, și Liviu Costache, un fost director general al aceleiași companii care, la rândul său, a dezvăluit unele practici fetide din CNADNR.

Dezvăluirile lui Alin Goga sunt de natură să perpelescă la foc mic frustrările noastre ale tuturor dar și de a da de muncă celor 50 de noi procurori de la DNA și nu numai: autostrada Orăștie-Sibiu ar trebui închisă în integralitate și refăcută, cee ace înseamnă minim 150 de milioane de euro costuri pe care cineva trebuie să le suporte! (toate dezvăluirile le puteți citi aici http://www.mediafax.ro/social/cnadnr-suspenda-din-functie-un-director-pentru-ca-a-participat-la-o-emisiune-tv-14672917 și aici http://www.mediafax.ro/social/directorul-suspendat-din-cnadnr-daca-se-ia-spaga-in-cnadnr-sunt-directori-care-au-case-mai-mari-decat-versailles-ul-si-au-lucrat-toata-viata-lor-la-stat-14675137).

Mai mult într-o emisiune Jocuri de Putere a lui Rareș Bogdan la Realitatea TV în care am participat și eu a apărut o înregistrare audio în care un director Italian al constructorului acestui tronson de autostradă, Impregillio, îi reproșează unui oficial, cel mai probabil al CNADNR, că a fost pus să inaugureze un tronson din respectiva autostradă din motive pur electorale. Respectiva autostrada a fost inaugurată de candidatul prezidențial al PSD, Victor Ponta. O astfel de înregistrare audio tușează mai apăsat faptul că corupția din construcția de drumuri e o autostrada cu dublu sens: autoritate publică dar și constructori privați, români sau străini.

Tot în aceeași emisiune același director a mai oferit o mostră de corupție la nivelul CNADNR al cărui director Narcis Neaga își face concediile într-un resort – Elounda Beach – dintr-o stațiune grecească extrem de scumpă unde cazarea pornește de la 1000 Euro/noapte și poate ajunge până la 12.000 Euro/noapte. Dar directorul CNADNR n-ar fi fost singur ci însoțit de unul dintre consultanții care câștigă mai mereu contracte pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru construcția de autostrăzi. Din nefericire o astfel de dezvăluire nu a fost urmată a doua zi de vreo dezmințire din partea lui Narcis Neaga, tăcerea acestuia întărind complicitatea urît mirositoare dintre acesta și diferiți jucători din piață.

Iar acuzațiile oltenașului vorbăreț și dat afară de actuala clică de la CNADNR nu s-au oprit aici și au continuat: “Dacă se ia șpagă în CNADNR? Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul și au lucrat toată viața la stat”. O asemenea declarație este o invitație la muncă pentru DNA, ANI și, nu în ultimul rând, pentru jurnaliști.

O societate normală este aceea în care un funcționar public, care dezvăluie corupția și cheltuirea ineficientă a banului public, este recompensat și apărat de opinia publică și instituțiile statului, care ar trebuie să ancheteze dezvăluirile sale, și nu să fie sancționat așa cum a făcut-o actuala conducere a CNADNR care a decis să-l pună pe liber atât pe el dar și pe ceilalți doi. Astfel de funcționari publici trebuie să intre sub incidența legii avertizorului de integritate, care oferă protecție celor care dezvăluie fapte de corupție, și nu sub legea tăcerii promovate de clica coruptă de la conducerea CNADNR.

Reclame

Written by steliannegrea

august 14, 2015 la 11:59 am

Publicat în Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: