Steliante – Enemy of the state

Enemy of the state

Dacă DNA ar exista în America! Ar mai candida Hillary Clinton sau Donald Trump? Cine ar mai conduce double/deep governmentul american?

leave a comment »

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/daca-dna-ar-exista-in-america-ar-mai-candida-hillary-clinton-sau-donald-trump-cine-ar-mai-conduce-doubledeep-governmentul-american-115498.html

S-a mai dus o vizită a doamnei Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si euroasiatice. Nici un fost premier român nu a mai fugit de domnia sa care a aliniat acum întreg establishmentul de putere din România de la președintele Klaus Johannis până la premierul Dacian Cioloș. Mesajul principal al doamnei Nuland a fost legat de întărirea statului de drept și în principal de susținerea DNA și a luptei anticorupție. Nu știți de ce e doamna Nuland atât de importantă? Pentru simplul fapt că face parte dintr-o structură de putere a guvernului SUA din ceea ce litertura de specialitate a etichetat double sau deep government, adică acei oameni nealeși, care împânzesc cu anii puterea executivă americană și care se ascund într-un loc călduț în spatele celor care trec prin alegeri.

Asupra faptului că birocrația și clasa politică autohtonă au o problemă reală de corupție nu avem îndoieli iar munca DNA e binevenită, ba chiar sunt singurul care încă militează pentru triplarea bugetului DNA, a Consiliului Concurenței și a Curții de Conturi din motive că, sumele alocate acum sunt o o glumă. Dar ce s-ar întâmpla dacă DNA ar exista in America? Ar mai putea candida Hillary Clinton din partea democraților și Donald Trump din partea republicanilor pentru cea mai aparent înaltă funcție în statul american. Dar legislativul american fie că e vorba de Congres sau Camera Reprezentanților ar mai putea impune legi majoritar în favoarea corporațiilor care plătesc lobbyști pentru a-și transforma interesele economice și comerciale în texte de legi? Sau guvernul din umbră al SUA – acel duble sau deep government – ar mai rămâne în libertate pentru că-și face propriile jocuri de putere sau pentru că susțin achiziții de armament de sute de miliarde de dolari anual?

Pentru cei care nu știți în SUA o lege sau o decizie favorabilă poate trece fluierând dacă o mare corporație gen Coca Cola, Monsanto sau Ford plătesc la vedere niște firme de lobby pentru a le promova interesele fie la nivel guvernamental, fie în cele două camere ale legislativului american, fie la nivel statelor sau a autorităților locale. Industria lobby-ului are o valoare anuală de 3,6 miliarde de dolari  (http://www.opensecrets.org/lobby/ ) dublu față de acum 20 ani cu un număr de peste 12.000 de lobbyști. Practic aproape orice este tranzacționabil la nivelul administrației americane, al legislativului și al autorităților locale iar lobby-ul a devenit o afacere a politicului și a corporațiilor americane. (aveți aici doar un titlu din zecile pe care le puteți găsi http://www.amazon.com/The-Business-America-Lobbying-Corporations/dp/0190215518).

Spre deosebire însă de România unde o astfel de activitate este trecută la trafic de influență și a adus sute de politicieni și birocrați în atenția DNA în SUA instituțiile de forță pe care le reprezintă de exemplu doamna Nuland nu au nici un fel de problemă cu aceste activități deoarece sunt perfect legale deși la fel de corupte. Vă reamintesc că Hillary Clinton este de departe favorita democraților pentru a fi nominalizată pentru a fi candidata acestora pentru funcția de președinte al SUA fără să fie în vreun fel împiedicată în acest demers patriotic de faptul că a încasat milioane de dolari ca speaker de la diferite corporații (https://theintercept.com/2016/01/08/hillary-clinton-earned-more-from-12-speeches-to-big-banks-than-most-americans-earn-in-their-lifetime/).

La fel și soțul domniei sale. Nici o instituție de forță a SUA nu își pune problema cu care DNA-ul ne-a sufocat: există vreo legătură putredă de corupție între aceste fee-uri uriașe primite de doamna Clinton de la aceste corporații și demersurile făcute de aceasta sau soțul acesteia pentru a le satisface acestora intersele economice și comerciale?

Știați de exemplu că Bill Clinton în ultima zi a celui de-al doilea mandat l-a grația pe Mark Rich, un fost mare trader de commodities, care fusese condamnat de Justiția americană pentru o evaziune fiscală de 1 miliard de dolari? V-a spus vreun ONG care susține DNA-ul și Justiția independentă de această nefericită întâmplare pentru care un politician român ar fi stat ani de zile în spatele gratiilor?

Dar și fiica ce mică a soților Clinton o duce la fel de bine: casă de 10 milioane de dolari, nuntă de 3 milioane de dolari, salariu de 600.000 de dolari și fee-uri de 65.000 de dolari ca speaker. http://www.nydailynews.com/news/politics/chelsea-clinton-care-money-article-1.1840138  (http://nypost.com/2015/06/30/disbelief-over-chelsea-clintons-65000-speaking-fee/). Vorba celor de la formația Partizan: “fata mea e manager, urcă firma până la cer”.

Și activitatea celuilalt bufon care e în pole position pentru câștigarea alegerilor din SUA, Donald Trump, din partea republicanilor, n-ar sta în picioare în fața unei investigații serioase din partea unui DNA american ba referitor la modul în care a dat de câteva ori faliment ba pentru modul dubios în care își dezvoltă unele proiecte de real estate în SUA sau în străinătate. Numai că nimeni nu o face. Ba din contră, opinia publică este lăsată să comenteze fervent dacă bufonul miliardar are sau nu are dreptate când mai scoate pe gură vreo inepție menită să mai se joace cu fricile americanilor.

Dincolo de colcăiala din establishmentul politic american există o șerpăraie la nivel legislativ dar și al double/deep government. Jumătate din senatori și o treime din membrii Camerei Reprezentanților trec oficial în activitatea de lobby după ce ies la pensie (http://www.vox.com/2016/1/15/10775788/revolving-door-lobbying?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=voxdotcom&utm_content=friday). Să nu credeti cumva că respectivii parlamentari au stat cu mâinile în sân și au așteptat să iasă la pensie ca să se dedea la o activitate de lobby. În România un număr impresionant de parlamentari are probleme cu legea tocmai pentru că au făcut un trafic de influență în stil dâmbovițean.

Cea de-a treia categorie și ultima e cea mai variată fiind formată ba din reprezentanți ai firmelor de lobby, de contractori, de reprezentanți ai firmelor de armament, de avocați, de foști sau actuali angajați din serviciile secrete, de generali din Armata SUA. etcetc Practic e o faună extrem de pestriță, de influentă și de persitentă în a promova interesele oricui plătește grupată în principal în jurul principalelor instituții ale Puterii din capitala SUA, Washington, în partea de sud a Beltway-ului lor (Centura) într-o zonă denumită Beltwayland  (http://www.amazon.com/The-Deep-State-Constitution-Government/dp/0525428348 ).

Toată această adunătură cazată în case scumpe și cu un stil de viață extrem de scump formează double/deep governmentul american, corespondentul unei birocrații nevăzute de pe la noi care pentru intervenții pentru un afacerist sau altul a ajuns în spatele gratiilor tot în urma anchetelor DNA.

În aceste condiții, în ciuda unei tăceri generalizate a mainstream mass-media occidentală care se prinde pe la noi pe acest subiect dar și a diferitelor ONG-uri care papă fonduri de la administrația sau de la corporațiile americane, exportul de Justitiție din partea SUA insoțit de declarații dese ale ambasadorului SUA la București despre statul de drept în România, poate susține o atmosferă de frustrare și nemulțumire în rândul opinie publice autohtone și o creștere a rezistenței împotriva curățeniei clasei politice.

Reclame

Written by steliannegrea

ianuarie 18, 2016 la 2:50 pm

Publicat în Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: