Steliante – Enemy of the state

Enemy of the state

Gata și cu lupta anticorupție. Daniel Morar o sabotează masiv din turnul de fildeș al Curții Constituționale. Laura Codruța Kovesi încearcă să transforme DNA în stat în stat, ba chiar într-un nou serviciu de informații. Doar Antena 3 e la fel de toxică precum orgoliile și beția de putere a unor procurori

leave a comment »

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/gata-si-cu-lupta-anticoruptie-daniel-morar-o-saboteaza-masiv-din-turnul-de-fildes-al-curtii-constitutionale-laura-codruta-kovesi-incearca-sa-transforme-dna-in-stat-in-116059.html

 

Lupta anticorupție este deja istorie. Infractorii politici pot să exulte și să deschidă deja șampania în acest weekend de dinaintea publicării de către Curtea Constituțională a României (CCR) a motivării prin care a decis să declare neconstituționale interceptările făcute de SRI, aruncând practic în aer dosarele de corupție nu numai ale DNA dar si ale DIICOT.

Practic toate resursele investite în ultimii ani în DNA, SRI, Justiție, bătălia uriașă dusă în rândul opiniei publice au fost omorâte de decizia unică a unui fost șef al DNA, secondat de actuala șefă a DNA în dorința acesteia de a-și transforma instituția în stat în stat.

N-am crezut niciodată, dar niciodată că lupta anticorupție va primit lovitura mortală tocmai din partea celor care au gestionat-o sau care încă o mai gestionează. Mă așteptam ca vreo modificare legislativă ticăloasă prin Parlament să îi pună cruce, sau vreun guvern ticălos să îi sape groapa peste noapte printr-o ordonanță de urgență. Dar lupta anticorupție să fie dinamitată tocmai din interior și de cei care au stat atâția ani la cârma DNA e o supriză uriașă pentru oricine, mult mai mare față de uluirea care a însoțit atacurile împotriva luptei anticorupție declanșate de fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Cine e noul lider care deja a dărâmat lupta anticorupție? Nimeni altul decât fostul șef al DNA pentru opt ani, Daniel Morar, astăzi judecător la Curtea Constituțională, al cărei lider informal este.

Ce a propus Daniel Morar și ce a obținut? A reușit să declare neconstituționale interceptările făcute de SRI în dosarele de corupție pur și simplu din neant pe baza unei excepții de neconstituționalitate ridicate de avocații unor arabi cercetați pentru evaziune fiscală (http://www.ziare.com/stiri/sri/curtea-constitutionala-sri-nu-mai-poate-face-interceptari-1409009).

Care vor fi urmările deciziei singulare a unui singur om dintr-o instituție a statului român asupra întregii Românii? Cea mai importantă urmare este că dosare importante de corupție instrumentate de DNA și DIICOT au fost deja aruncate pur și simplu în aer. (http://www.ziare.com/stiri/justitie/exclusiv-bomba-de-pe-masa-ccr-explicatiile-sri-despre-interceptari-1410065).

De ce duce Daniel Morar această luptă ticăloasă împotriva luptei anticorupție? Din orgolii personale de luptă cu alți decidenți din sistemul de forță al României, încercând să-și lingă rănile pe care le-a acumulat în războaiele trecute cu aceștia. Și pentru că poate să influențeze fără nici un fel de problemă decizia în CCR ai cărei judecători au luat personal lupta cu SRI după ce fostul judecător Toni Greblă a fost forțat să plece din CCR joc printr-un dosar de corupție.

Se va opri Daniel Morar odată ce își va publica motivarea marți la măreața lui decizie? Nu cred pentru că pe lista fostului șef al DNA se află și alte decizii la fel de ticăloase.

Îl poate cineva opri pe Daniel Morar? Nu cred pentru că CCR dictează tuturor și nu se află sub controlul nimănui și nici măcar nu se află în vreo relație de “check and balance” cu vreo altă instituție a statului român. Adica dacă CCR decide mâine că cerul are o culoare preponderent maro, asta e , trebuie să ne supunem fără să crâcnim.

De ce tace Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, și nu a avut o reacție la fel de virulentă ca cea a șefului DIICOT? Pentru că aceasta este declarația de independență pe care DNA o aștepta de foarte mult timp. Îmbătată de putere și în dorința acesteia de a transforma DNA în stat în stat, această manevră a lui Daniel Morar îi vine ca o mănușă Laurei Codruța Kovesi a cărei primă reacție la decizia CCR a fost că trebuie să-și întărească serviciul tehnic, adică mai pe șleau că vrea să-și facă singură culegerea de informații cu echipa ei de 20 de oameni din prezent față de 1000 cât are SRI.

Beția de putere a șefei DNA mai transpiră și din stilul nord-coreean în care a fost propusă pentru un nou mandat la conducerea acestei instituții. Fără concurs, cu susținerea de fațadă a unui program ân fața CSM și anunțată trimfalist de către ministrul justiției și președintele României drept unicul candidat cu mult înainte să aibă loc simulacrul de concurs cu unic participant. Spre deosebire, funcția similară de procuror-șef al României, echivalentă celei de șef al DNA, e scosă la concurs pe site-ul Ministerului Justiției.

Singurul care a crâcnit a fost Horațiu Dumbravă, membru CSM, care a susținut, pe bună dreptate, că poate vroiau și alți procurori să participe la concurs pentru șefia DNA. Ghinion însă, funcția nu se ocupă prin concurs, nici măcar într-un guvern tehnocrat. (http://www.mediafax.ro/social/horatius-dumbrava-csm-despre-anuntul-de-reinvestire-a-lui-kovesi-poate-ar-fi-vrut-si-alti-procurori-15096110).

Pentru un bilanț mai puțin triumfalist al DNA puteți citi analiza Sorinei Matei (http://sorinamatei.blogspot.ro/).

De ce tac toți ONG-iștii, de ce tac toți politicienii, și cine se află de partea lui Daniel Morar în afară de jurnaliștii săi preferați gen Dan Tăpălagă de la știrifierbinți.ro alias hotnews.ro cel care scria după dictare o frumoasă carte avându-l ca subiect pe șeful DNA, Daniel Morar? (http://www.humanitas.ro/humanitas/dan-t%C4%83p%C4%83lag%C4%83-%C3%AEn-dialog-cu-daniel-morar http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20841928-problema-interceptarilor-prabuseste-lupta-anti-coruptie-sau-pierde-sri-din-puteri.htm ) .

Aceste bătălii intestine duse în spatele ușilor închise de procurori cu obsesii maladive sau unii care s-au îmbătat de putere folosindu-se ca pretext de texte de lege aparent neclare și pe care le interpretează în mod ticălos în lumina apărării drepturilor omului sunt un imbold suficient de bun pentru a-ți reconsidera susținerea pentru lupta lor anticorupție. Dacă un alde Morar și chiar distinsa doamnă Kovesi pot să facă astfel de giumbușlucuri taman la Curtea Constituțională și chiar într-una din cele mai respectabile instituții din România, DNA, te întrebi până unde pot merge ca să-și satisfacă propriile interese.

Din păcate demersurile lui Voiculescu Dan și ale Antena 3 pentru stoparea luptei anticorupție încep să nu facă nici cât o ceapă degerată în fața cocktailului Molotov de orgolii al procurorilor care au activat sau activează încă la șefia DNA.

Anunțuri

Written by steliannegrea

Martie 4, 2016 la 12:51 pm

Publicat în Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: