Steliante – Enemy of the state

Enemy of the state

Platouaș cu 5 motive solide pentru care judecătorul CCR, Daniel Morar, trebuie să-și dea demisia

leave a comment »

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/platouas-cu-5-motive-solide-pentru-care-judecatorul-ccr-daniel-morar-trebuie-sa-si-dea-demisia-116135.html

Justiția ca bun social pusă în slujba fiecăruia dintre noi trebuie să fie predictibilă și stabilă. Să nu poată fi aruncată în haos de decizii arbitrare și intempestive așa cum s-a întâmplat cu recenta decizie a Curții Constituționale a României care a declarat interceptările, filajele și înregistrările ambientale făcute de SRI ca neconstituționale. Această decizie le dă posibilitatea unor inculpați pentru fapte de corupție și nu numai să conteste probe din dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată dar și în lucru la diferite parchete.

Artizanul acestui haos camuflat abil-șmecherește într-un staniol glazurat occidental de drepturi și libertăți fundamentale este judecătorul CCR, Daniel Morar, culmea fost șef al DNA pentru 8 ani unde era și încă mai este procurorul favorit al lui Traian Băsescu, cavalerul anticorupție transformat peste noapte după ce a pierdut puterea în gloabă a penalilor. De altfel, Traian Băsescu a fost cel mai vocal susținător al lui Daniel Morar în lupta acestuia pe sub masă pentru jocuri de putere în structurile de forță ale României iar dacă ne uităm că mai toată familia și apropiații său au probleme cu Justiția găsim imediat și motivul pentru care urlă din toți bojocii zilele acestea.

De altfel acesta are o obsesie personală de pe vremea când lucra la DNA cu diferiți șefi de prin SRI pe care și-o exhibează de la înălțimea funcției de judecător CCR. În urmă cu 11 ani într-un interviu pentru Adevărul susținea că SRI și Poliția împiedică lupta anticorupție (http://adevarul.ro/news/politica/morar-acuza-sri-politia-impiedica-in-lupta-anticoruptie-1_50ad2de37c42d5a663903647/index.html)  iar într-un alt interviu pentru aceeși publicație de anul trecut (http://adevarul.ro/news/societate/interviu-daniel-morar-judecator-ccr-amenintarile-sri-adresa-curtii-constitutionale-depasit-cadrul-legal-asa-e-neacceptat-intr-o-tara-civilizata-1_556f20d3cfbe376e35e4060f/index.html) , Daniel Morar susține că SRI interferează cu lupta anticorupție. Acesta ar fi un motiv suficient pentru ca Daniel Morar să-și prezinte demisia pentru că un judecător de la CCR nu are voie să se autopronunțe și nici să-și pună poalele în cap folosindu-se de instituția unde lucrează pentru a-și satisface orgolii rănite și obsesii maladive.

Cum a pornit nebunia care chipurile are parfum de drepturi și libertăți cetățenești? În mod total ironic de la sesizarea de neconstitutionalitate a unor arabi prinși de SRI că făceau evaziune fiscală și că finanțau grupări teroriste prin metoda hawala, un sistem de bani ilegal folosit în lumea arabă. Deși excepția de neconstituționalitate a arabilor era inadmisibilă adică nu ar fi avut motive legale să ajungă să fie dezbătută de către judecătorii CCR, aceasta ajunge și mai mult provoacă haosul la care asistăm. Raportorul pentru acest caz de la CCR a fost nimeni altul decât Daniel Morar. Iar acesta este cel de-al doilea motiv pentru care acesta trebuie să-și dea demisia.

Și dacă tot am ajuns în acest punct, CCR a pornit în șubreda lui analiză de la necesitatea de a clarifica chipurile sintagma “și alte organe ale statului” referitoare la cine poate intercepta în mod legal în România în dosarele penale și a sfârșit prin a da o decizie prin care elimină practic instituția care se ocupa de facto cu prestări de astfel de servicii pentru procurori cu acceptul scris al unui judecător. Acesta este al treilea motiv pentru care Daniel Morar trebuie să-și dea demisia.

Și ca tacâmul să fie absolut delirant motivarea CCR este plină de erori grave așa cum le-a scos în evidență jurnalista Sorina Matei pe blogul personal (http://sorinamatei.blogspot.ro/2016/03/exclusiv-erori-grave-ale-judecatorilor.html http://sorinamatei.blogspot.ro/2016/03/exclusiv-inca-o-eroare-in-motivarea-ccr.html). Conform acesteia, în motivarea CCR prin care interceptările SRI devin neconstituționale sunt prevederi care nu există, care vorbesc despre altceva sau care arată cum organele judiciare pot lucre cu serviciile, ba chiar un articol de cod de procedură penală indicat de CCR nu exista, altele se referă la asigurarea martorului, la deschiderea unui pachet sau la infiltrări, nicidecum la punerea în executare a supravegherii tehnice. Nu m-aș fi așteptat în veci la atâta amatorism și diletantism din partea unor judecători de la CCR, mai ales într-o problem atât de spinoasă cum e cea a interceptărilor făcute de SRI. Să-ți motivezi o decizie de o importanță capital cu texte de lege care nu există sau care fac trimitere la cu totul altceva decât ai avut tu în minte e din anticamera plagiatelor făcute la facultățile private. Acesta este al patrulea motiv pentru care Daniel Morar trebuie să plece.

În fine, și deja situația devine cu adevărat alarmantă, tot Sorina Matei susține că “mai mulți oameni care știu Justiție, juriști buni, mi-au spus astăzi că analiza de pe blog poate fi cauză de nulitate a motivării CCR la Comisia de la Veneția. Pentru că nu este vorba de eroare materială ci de un viciu al susținerii motivării și argumentației pe fondul cauzei”. Cu alte cuvinte, dacă cineva atacă decizia CCR la Comisia de la Veneția, un soi de Romă a curților constuționale, unde CCR nu numai că se poate face cu brio de râsul curcilor dar mai ales are șanse uriașe să-i fie întoarsă decizia luată recent. Acesta este cel de-al cincilea motiv pentru care Daniel Morar trebuie să plece prin demisie.

Laura Codruța Kovesi se îmbărbătează și ne zice că lupta anticorupție nu se oprește după monstruoasa decizie a CCR. Nici nu trebuie să se oprească. E nevoie să se poticnească. Să mergă cu frâna de mână trasă până ce își pierde suflul și suportul popular pentru ca ulterior, în urma unui caz să-i zicem șocant, să sucombe definitiv.  Să amâne dosare noi de corupție și să le tărăgăneze pe cele vechi aflate pe rolul instanțelor de judecată sau pe cele aflate chiar acum în lucru.

Reclame

Written by steliannegrea

martie 16, 2016 la 10:29 am

Publicat în Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: